Goed om te weten :
-
Altijd persoonlijk en direct contact
-
Uitvoeren in heel Zuid Holland, daar buiten in overleg
-
Uitvaartverzorging en uitvaartverzekering onder 1 dak
-
Altijd vrije keuze van opbaar en uitvoerlocatie
-
Voorbespreking mogelijk zonder kosten
Religie en rituelen
In ons land kennen wij gelukkig een grote vrijheid op het gebied van meningsuiting en religie. Wat het geloof van iemand ook is, er is ruimte om hier invulling aan te geven. Veel gebruiken en rituelen die samenhangen met een bepaald geloof hebben ook hun invloed op de wijze waarop men met een overledene omgaat. Ieder geloof heeft zijn eigen geestelijke of voorganger die de familie van een overledene bijstaat in alles wat er conform het geloof zou moeten gebeuren. Bij de ene religie wordt hierbij volstaan met het leiden van de uitvaartdienst, maar in andere religies gaat dit veel verder. Er wordt geholpen bij het ritueel wassen van een overledene, het kleden of het inwikkelen in katoen en alle ceremonieel rondom het kisten van een overledene.
In veel landen ver buiten onze grenzen vinden uitvaartrituelen meestal plaats in de open lucht. Dit maakt het mogelijk zaken zoals vuurdiensten en rituele verbranding van voorwerpen ter begeleiding van een overledene gemakkelijk plaats te laten vinden. Die ruime vrijheden kennen wij hier niet, omdat uitvaartdiensten veelal toch gebonden zijn aan aula's van crematoria of uitvaartcentra. Toch wordt hier, met enige aanpassingen, wel geprobeerd zoveel mogelijk families in de gelegenheid te stellen hun speciale rituelen uit te voeren en zo op voor hen gepaste wijze afscheid te nemen van hun dierbare.
U kunt Memento Mori inschakelen voor de verzorging van een uitvaart ongeacht iemands religie. Wij zijn bekend met een groot aantal religies als het gaat om de gebruiken rondom een overlijden. Samen met u zullen wij daaraan zo goed mogelijk gevolg geven.
-
Protestant-christelijk
Binnen de protestants-christelijke gemeenschap kent men niet echt hele strakke protocollen omtrent de verzorging van een uitvaartplechtigheid. Er is gelukkig veel vrijheid voor de familie om de dienst een eigen invulling te geven. Samen met een dominee wordt veelal een dienst samengesteld die bestaat uit teksten uit de bijbel die betrekking hebben op, of raakvlakken hebben met, het leven van de overledene. Veelal is het de bedoeling dat de dienst wordt gehouden in een kerk, maar met het verdwijnen van veel kerkgebouwen wordt ook wel van de aula van de begraafplaats of het crematorium gebruik gemaakt. De keuze van begraven of cremeren staat geheel vrij. Hierin zijn geen voorschriften. Belangrijk is dat men het lichaam slechts ziet als een stoffelijk omhulsel. Na de dood verlaat je ziel het lichaam en stijgt op naar de hemel.
In de huidige tijd zien we mensen tijdens hun leven verder verwijderd raken van het geloof en men gaat niet meer naar de kerk. Kerkelijke gemeenschappen en gebouwen verliezen hierdoor veelal hun mogelijkheid te blijven bestaan. Naarmate mensen echter ouder worden en een overlijden naderbij komt leeft de behoefte aan iemand om mee te spreken op. Ook zien we vaak dat men er behoefte aan heeft de uitvaartdienst te laten leiden door een geestelijke, ook al is het omdat men zelf geen kans ziet het geloof in een uitvaartdienst goed te betrekken. Als men bij leven echter geen contact meer heeft gehad met een kerk is het vaak niet eenvoudig een gesprekspartner of voorganger te vinden. Mocht u hiermee te maken hebben, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij verwijzen wij u graag naar 'De Pastorale Partner' die op dit gebied een luisterend oor en een helpende hand kan bieden.
-
Katholiek
In het katholieke geloof ziet men de dood als het eind van het bestaan op aarde. Men gaat over in het eeuwige leven en zal in de nabijheid van God zijn. In zijn laatste levensfase ontvangt men het heilig sacrament der zieken waarbij de stervende zich voor kan bereiden op de nabije ontmoeting met God. Na iemands overlijden wordt er een avondwake gehouden. Tijdens een kerkdienst wordt dan het leven van de overledene gememoreerd, er wordt door de nabestaanden gevraagd om vergeving van de zonden en voor de overledene gebeden.
Het lichaam van de overledene wordt besprenkeld met wijwater en er volgt een uitvaartdienst in de kerk. Er wordt een dienst van woord en gebed gehouden . Het lichaam wordt tijdens de dienst met wijwater en wierook besprenkeld en vervolgens naar het graf begeleid. Daar wordt de overledene toevertrouwd aan de aarde en eindigt de dienst.
De laatste jaren loopt het aantal mensen dat naar de kerk gaat enorm terug. Als gevolg hiervan verdwijnen er veel kerken. Zeker als men bij leven al langere tijd helemaal geen contact meer heeft gehad met een kerk zal het moeilijk zijn een kerk en een voorganger te vinden om een kerkdienst te kunnen houden. Men maakt daarom vaak gebruik van de aula van de begraafplaats om de dienst te houden. Heeft u niemand om de dienst te leiden dan kunnen wij u in contact brengen met 'De pastorale partner' die samen met u het leven van de overledene in kaart brengt en aan de hand hiervan met u een uitvaartdienst samenstelt.
-
Hindoestaans
Een Hindoestaanse uitvaart kent geheel andere rituelen dan bijvoorbeeld bij een rooms katholieke uitvaart, zowel in de verzorging van de overleden persoon als rondom de afscheidsdienst. Samen met Memento Mori kunt u een Hindoestaanse uitvaart regelen, van de rouwrituelen, de opbaring en het rouwvervoer tot de crematie en de asverstrooiing aan toe.
ROUWRITUELEN
Rouwcentrum Waldeck is bij uitstek geschikt voor de Hindoestaanse groeperingen. Het rouwcentrum heeft namelijk een ruime wasgelegenheid waar de dierbaren van de overledene zelf de bewassing kunnen verzorgen volgens de rituelen van het Hindoeïsme. Nadat de bewassing heeft plaatsgevonden kan de familie de overledene zelf kleden en in de kist leggen. Is er aansluitend een rouwbezoek dan kan men ook zelf de overledene begeleiden naar de aula.CREMATIE
Bij een Hindoestaanse uitvaart is het gebruikelijk dat de overledene gecremeerd wordt. Op de dag van de crematie is het bij de Senaten gebruikelijk dat er voorafgaand aan de dienst in het crematorium een ‘Puja’ oftewel een vuurdienst gehouden wordt in het bijzijn van de naaste familie. Rouwcentrum Waldeck biedt de mogelijkheid in het voorportaal van het rouwcentrum een verhoging te plaatsen waarop men met de Havand Kund de Puja kan uitvoeren. Na afloop van de dienst kunnen de familie en de dierbaren de overledene zelf naar de rouwauto begeleiden en in de auto plaatsen.Er zijn een aantal crematoria waar de crematie kan plaatsvinden:
Crematorium Ockenburgh
Crematorium Nieuw Eykenduynen
Crematorium Haagse Duinen
Crematorium Eikelenburg
Crematorium Iepenhof (Delft)
Crematorium Meerbloemhof (Zoetermeer)WIT ALS ROUWKLEUR
Bij de Hindoestaanse gemeenschap is wit een belangrijke rouwkleur omdat het geen duisternis uitstraalt, maar juist zuiverheid en verlichting. Het is mogelijk de kleur wit zowel in de kist als in het rouwvervoer terug te laten komen. Memento Mori biedt diverse witte uitvaartkisten aan met vlak of verhoogd deksel, er is een geheel witte rouwstaatsie mogelijk met een rouwauto, volgers en een open bloemenauto. Ook zijn er enkele oldtimer rouwauto’s in wit beschikbaar.ASVERSTROOIING
Een maand na de crematie komt de as tot uw beschikking en kan tot verstrooiing overgegaan worden. Het is gebruikelijk dat dit op zee gebeurt. Als u het verstrooien van de as op zee geheel zelf wilt verzorgen is het belangrijk dat u dit op het formulier aangeeft zodat u de as van het crematorium meekrijgt in een strooikoker. Mochten u of familieleden het om bepaalde redenen niet zelf kunnen verstrooien, dan is het ook mogelijk om dit door een medewerker van het crematorium te laten doen. U krijgt dan na de verstrooiing een bevestigingsbericht. Dient de as meegenomen te worden naar het buitenland dan ontvangt u van het crematorium een speciale verklaring zodat deze als handbagage meegenomen mag worden in het vliegtuig.CONTACT
Is een familielid of een dierbare overleden en moet u een uitvaart regelen volgens het Hindoeïsme? Neem dan contact met ons op. Wij zijn te vinden op de Leyweg 65, 2545 CE Den Haag. U kunt ons ook altijd bereiken op info@mementomori-uitvaartzorg.nl of 070 - 4400333. Wilt u een afspraak maken of meer over onze uitvaartdiensten weten?Ons kantoor is elke werkdag open van 8.45 tot 17.15 en telefonisch 24 uur bereikbaar voor melding van een sterfgeval.
-
Islamitisch
Bij een Islamitische begrafenis komen een aantal speciale rituelen en gebruiken kijken. Zo hoort er een ‘Ghusl’ plaats te vinden oftewel een rituele bewassing van de overledene en direct voor de begrafenis vindt er een speciale gebedsdienst, het Djanazah-gebed plaats. Volgens het islamitische geloof dient een overledene begraven te worden in een eeuwigdurend graf voor slechts één persoon waarbij er veelal gebruik gemaakt wordt van een tagta (een bekisting) in het graf waarmee een holle grafruimte wordt gecreëerd.
DE GHUSL
De rituele bewassing is een belangrijk onderdeel in het overgangsritueel van de Islam. De hoofdlijnen van de Ghusl is dat het lichaam van alle onreinheden ontdaan zal worden, daarna volgens de rituelen de bewassing ondergaat en tot slot een geheel bad krijgt met lauw tot warm water. Uiteraard wordt een vrouw door vrouwelijke familieleden gewassen en een man door de mannelijke familieleden, hierbij gaat de voorkeur uit naar de directe naasten. Als de bewassing is voltooid mag het lichaam van de overledene niet meer aangeraakt worden. Dit is vanwege het feit dat het lichaam na de Ghusl rein is en ook rein het graf dient in te gaan. Het lichaam wordt in wit katoen gewikkeld en in de kist geplaatst. Volgens de Islamitische geloofsovertuigingen vindt er ten alle tijden een bewassing plaats, maar de exacte manier waarop kan per stroming net wat verschillen. Wanneer er geen moskee beschikbaar is waar de bewassing kan plaatsvinden zijn er diverse rouwcentra met een wasruimte beschikbaar waaronder rouwcentrum Waldeck in Den Haag.HET GEBED
Na de Ghusl dient het lichaam overgebracht te worden naar de moskee om daar het ‘Salat-ul-Djanazah’ oftewel het gebed van de overledene te voldoen. Hierbij spreekt de voorganger staand voor de overledene het gebed uit en eindigt hierbij met een vredesgroet. Tijdens het gebed zijn er veel dierbaren aanwezig. Aan het gebed mag echter uitsluitend worden deelgenomen indien men Moslim is. Het Djanazah gebed duurt enkele minuten en wordt in de meeste gevallen verricht door de Imam of een zoon van de overledene.DE BEGRAFENIS
Volgens de Islam moet een overledene begraven worden in een individueel, eigen graf. Ook is het volgens de Islam verplicht om dit zo snel mogelijk te doen en het liefst binnen 24 uur. Volgens de Nederlandse wet mag een begrafenis echter niet binnen de 36 uur na overlijden plaatsvinden. Daarom wordt hiervoor speciaal toestemming gevraagd bij de Officier van Justitie. In Den Haag zijn er diverse moskeeën die op één of meerdere begraafplaatsen een stuk eigen grond tot hun beschikking hebben, uitsluitend toegankelijk voor het begraven van hun eigen leden. Indien men geen lid is van één van deze moskeeën kan er ook gebruik gemaakt worden van een algemeen stuk Islamitische grond dat door begraafplaatsen ter beschikking wordt gesteld. Dit aantal begraafplaatsen is echter wel beperkt in Den Haag.CONTACT
Is een familielid of een dierbare onlangs komen te overlijden en moet u een uitvaart regelen volgens de Islam? Neem dan contact met ons op. Wij zijn te vinden op de Leyweg 65, 2545 CE Den Haag. U kunt ons ook altijd bereiken op info@mementomori-uitvaartzorg.nl of 070 - 4400333. Wilt u een afspraak maken of meer over onze uitvaartdiensten weten?Ons kantoor is elke werkdag open van 8.45 tot 17.15 en telefonisch 24 uur bereikbaar voor melding van een sterfgeval.
-
Joods
Ook binnen het joodse geloof gelden eigen regels en gebruiken rondom een overlijden. Het wordt door de naasten als een voorrecht beschouwd als men bij het overlijden van iemand aanwezig kan zijn. Zodra iemand overleden is mag men deze persoon niet meer zien. Ongeacht de komaf van de overledene, rijk of arm, is het belangrijk dat iemand zo eenvoudig mogelijk begraven wordt. Na iemands overlijden vindt een rituele bewassing plaats, zoals bij veel andere geloven het geval is, maar bij de joden blijft het lichaam tijdens dit ritueel met lakens overdekt. Na de wassing wordt het lichaam in een eenvoudig katoenen hemd gekleed. De bewassing en de uitvaart dienen het liefst zo snel mogelijk geregeld te worden. Slechts een zeer beperkte groep kiest voor een crematie, veelal uit verbondenheid met de vele joden die tijdens de oorlog zijn gecremeerd. De overgrote meerderheid kiest voor begraven, het liefst zonder kist, maar anders een eenvoudige kist van blank vurenhout zonder handvatten.
-
Chinees
De chinezen in ons land geven uiting aan hun uitvaartrituelen voor zover dit kan. De Chinezen hier in Nederland worden gezien als één gemeenschap, maar er zijn zeer veel verschillende stromingen door de grootte van China met ieder hun eigen invulling van rituelen. Wit is bij de meerderheid van de Chinezen de kleur van de rouw. Ook spreekt men niet graag over de dood omdat men gelooft dat dit ongeluk en ellende zal brengen. Voor de overledene wordt (namaak)geld verbrand zodat dit op zal stijgen en ter beschikking zal staan aan de overleden in het hiernamaals. Zo ook met diverse luxe goederen die gemaakt zijn van papier zoals huizen, boten auto’s. Ook deze worden verbrand om ervoor te zorgen dat het de overledene in het hiernamaals aan niets ontbreekt.
Het getal zeven is een speciaal getal. Men gelooft dat de ziel een reis maakt van zeven maal zeven dagen langs zeven hemelen en zeven hellen. Al het geld en de goederen die mee zijn geveven moeten hulp en voorspoed bieden op de reis.
Chinezen hebben veelal grote familiegraven waarin iedereen wordt bijgezet. Er is hier op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen een speciaal stuk met uitsluitend Chinese graven.