Goed om te weten :

  • Altijd persoonlijk en direct contact

  • Uitvoeren in heel Zuid Holland, daar buiten in overleg

  • Uitvaartverzorging en uitvaartverzekering onder 1 dak

  • Altijd vrije keuze van opbaar en uitvoerlocatie

  • Voorbespreking mogelijk zonder kosten

Asbestemming

Na de crematie duurt het nog één maand maand voordat de as door het crematorium wordt vrijgegeven. Dit is wettelijk zo bepaald. Mocht er een reden zijn om eerder over de as te willen beschikken, bijvoorbeeld in verband met het meenemen van de as naar het buitenland door overgekomen familie of het bijwonen van de asverstrooiing voordat overgekomen familieleden weer terug gaan naar het buitenland, dan is dit mogelijk. Er dient hiertoe wel een speciaal verzoek aan het crematorium gericht te worden en er zijn kosten aan verbonden.

Wie bepaalt wat er met de as gebeurt?

De uitvaartondernemer geeft aan het crematorium één persoon van de familie op als opdrachtgever en dit is daarmee namens de familie de contactpersoon. Deze persoon ontvangt c.a. 10 dagen na de crematie van het crematorium een keuzeformulier omtrent de asbestemming. Dit formulier dient ingevuld en ondertekend teruggezonden te worden alvorens er iets met de as kan gebeuren.  Er dient uiterlijk 6 maanden na de crematie een keuze bij het crematorium kenbaar te zijn gemaakt.

Tegenwoordig is er een enorme keuzevrijheid in de bestemming van de as, of dit nu gaat om het verstrooien of om het ergens (in) te bewaren of bij te zetten. Waar vroeger alles via het crematorium geregeld diende te worden, is hier nu veel meer vrijheid in. Memento Mori informeert en assisteert u graag omtrent de diverse mogelijkheden van de asbestemming. Wij kunnen u in contact brengen met een leverancier of bemiddelen in de aanschaf van artikelen waarbij in combinatie met de verzorging van de uitvaart veelal een korting kan worden geboden. Maar wat kan er tegenwoordig eigenlijk allemaal? Waarschijnlijk meer dan u denkt.

Welke asbestemming kiest u?

Glazen astulp

Na afloop van de uitvaart laat Memento Mori als blijvende herinnering een glastulp achter. De tulpen zijn er in diverse kleuren.  In de kelk van de tulp kan een beetje as verwerkt worden. Als u een melding geeft wanneer de as beschikbaar is, dan regelt Memento Mori dit kosteloos voor u. Zijn er voor meerdere familieleden tulpen gewenst, dan zijn deze via ons te bestellen.

Sierurn

Veel crematoria en begraafplaatsen bieden de mogelijkheid een urn bij te zetten in een urnentuin of in een urnenmuur ( columbarium). Dit gebeurt dan veelal in een sierurn. Er zijn sierurnen leverbaar in vele materialen, vormen en formaten. Omdat het aanbod met grote regelmaat varieert, werken wij samen met diverse leveranciers en verwijzen u graag naar hun websites voor het meest recente aanbod. Neem gerust contact met ons op in geval van vragen of voor bestellingen. Vindt bijzetting plaats in een familiegraf dan gebeurt dit veelal in een basisurn die verstrekt wordt door het crematorium. 

Kunstobject of wandurn

Verschillende kunstenaars maken kunstobjecten van aardewerk of glas waarin as kan worden verwerkt. Deze kunstwerken kunnen in de kamer worden geplaatst en sommige zijn geschikt voor een waxinelichtje, waardoor u een zichtbare en blijvende herinnering hebt zonder directe associatie met een urn.

Een nieuwe optie is de wandurn, gemaakt van klei met plantenafdrukken. Deze kan zowel binnen als buiten worden opgehangen. De wandurnen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, met een uitsparing aan de achterkant voor een kaarsje, bloem of ander dierbaar object. Ze worden met de hand gemaakt, wat zorgt voor een langere levertijd.

Glasherinnering

Ook in glazen kunstvoorwerpen, bijvoorbeeld in de vorm van een druppel, een bol, een hart of een tulp, kan as geplaatst worden. Er wordt dan een holle ruimte in het object gecreëerd die met een hoeveelheid as gevuld kan worden of de as wordt met een hars vermengd en op deze manier blijvend in het voorwerp aangebracht.   

Bio-urn

De as kan in een bio-urn geplaatst worden, indien gewenst samen met een zelf te kiezen zaailing. Deze urn wordt vervolgens in de grond geplaatst waarna de as langzaam door de grond wordt opgenomen. Is er een zaailing in aanwezig dan zal de zelf gekozen plant of boom op deze locatie  ontspruiten en zo symbolisch vergroeid raken met de nagedachtenis aan de overledene. Er is keuze uit een groot aantal planten. Wij informeren u graag omtrent het huidige aanbod.

Assieraden en tatoeages

Een beetje as kan verwerkt worden in een tatoeage of sieraad, zoals een hanger, ring, armband of oorbellen. De as kan ook gemengd worden met gekleurde hars voor plaatsing in een sieraad. Het aanbod en de prijzen van deze modegevoelige artikelen wisselen. Voor het meest recente aanbod en prijzen verwijzen wij u naar de websites van onze leveranciers. Informeer bij ons naar mogelijke kortingen bij combinatie met uitvaartverzorging.

Welke mogelijkheden zijn er voor asverstrooiing?

Verstrooiing op land

Van oudsher kunt u ervoor kiezen de as te laten verstrooien op zee of op het terrein van het crematorium, al dan niet in uw aanwezigheid. U mag de asbus ook zelf ophalen zodat u deze samen met uw naasten op een eigen dierbaar plekje kunt verstrooien. Officieel mag dit niet zomaar op iedere locatie. Het is dus goed hier vooraf even goed aandacht aan te besteden. 

Verstrooiing middels een zeeurn

Kiest u ervoor de as op zee te verstrooien dan kan kunt u dit aan het crematorium aangeven en ontvangt u de as in een strooibus waarbij de as over zee verwaaid. Het is echter ook mogelijk de as in een zeeurn te plaatsen waarna u deze vanaf het schip aan een touw in zee kunt laten zakken (een bijzetting op zee) . De urn is gemaakt van zeezout, hij blijft eerst nog even drijven waarna hij naar de bodem zakt en langzaam oplost in het water waarbij de as uiteindelijk door de zee wordt opgenomen. De zeeurnen zijn in diverse kleuren en modellen verkrijgbaar. Informeert u bij ons naar de mogelijkheden en tarieven.

Ballonverstrooiing

Een hele speciale manier van verstrooiing wordt gerealiseerd door de as in een ballon van bijna 1 meter groot te plaatsen en deze vervolgens op een locatie naar keuze op te laten. Meerdere kleine ballonnen kunnen de asballon vergezellen op de vlucht. Zodra de ballon een hoogte bereikt van ca. 25 meter klapt de ballon uit elkaar en wordt de as verstrooid over alle windstreken. Het overgebleven materiaal is biologisch afbreekbaar en brengt het milieu dus geen schade toe. Wij brengen u graag in contact met Aqua Air voor deze unieke manier van verstrooien.

Tolad wandelstok verstrooiing

Een andere unieke manier om de as te verstrooien is middels de Tolad wandelstok tijdens een wandeling in de natuur. De as wordt in de Tolad geplaatst en door de aanwezigen tijdens de wandeling mee gedragen. Telkens als ermee op de grond gestempeld wordt blijft er een beetje as achter. Op deze manier wordt de as heel geleidelijk in de natuur verstrooid. In de Tolad kunnen Halo’s geplaatst worden waarin u een klein beetje as kunt doen en thuis met een waxinelichtje erin kunt branden als blijvende herinnering aan deze laatste wandeling met uw geliefde samen door de natuur. Wij informeren u graag nader over dit ‘stap voor stap’ afscheid van uw naaste.

Mycelium urn

Sinds kort is er een nieuw duurzaam product ontwikkeld,  een urn van mycelium (schimmeldraden).  De as wordt in de urn geplaatst en deze kan in een tuin of natuurgebied worden begraven. De urn en de as worden door de grond opgenomen en langzaam weer één met de natuur.

Icoon contact

De mogelijkheden voor asbestemming bespreken? Neem gerust contact op met Memento Mori in Den Haag.

Neem contact op