Bij een Islamitische begrafenis komen een aantal speciale rituelen en gebruiken kijken. Zo hoort er een ‘Ghusl’ plaats te vinden oftewel een rituele bewassing van de overledene en direct voor de begrafenis vindt er een speciale gebedsdienst, het Djanazah-gebed plaats. Volgens het islamitische geloof dient een overledene begraven te worden in een eeuwigdurend graf voor slechts één persoon waarbij er veelal gebruik gemaakt wordt van een tagta (een bekisting) in het graf waarmee een holle grafruimte wordt gecreëerd.
De rituele bewassing is een belangrijk onderdeel in het overgangsritueel van de Islam. De hoofdlijnen van de Ghusl is dat het lichaam van alle onreinheden ontdaan zal worden, daarna volgens de rituelen de bewassing ondergaat en tot slot een geheel bad krijgt met lauw tot warm water. Uiteraard wordt een vrouw door vrouwelijke familieleden gewassen en een man door de mannelijke familieleden, hierbij gaat de voorkeur uit naar de directe naasten. Als de bewassing is voltooid mag het lichaam van de overledene niet meer aangeraakt worden. Dit is vanwege het feit dat het lichaam na de Ghusl rein is en ook rein het graf dient in te gaan. Het lichaam wordt in wit katoen gewikkeld en in de kist geplaatst. Volgens de Islamitische geloofsovertuigingen vindt er ten alle tijden een bewassing plaats, maar de exacte manier waarop kan per stroming net wat verschillen. Wanneer er geen moskee beschikbaar is waar de bewassing kan plaatsvinden zijn er diverse rouwcentra met een wasruimte beschikbaar waaronder rouwcentrum Waldeck in Den Haag.
Na de Ghusl dient het lichaam overgebracht te worden naar de moskee om daar het ‘Salat-ul-Djanazah’ oftewel het gebed van de overledene te voldoen. Hierbij spreekt de voorganger staand voor de overledene het gebed uit en eindigt hierbij met een vredesgroet. Tijdens het gebed zijn er veel dierbaren aanwezig. Aan het gebed mag echter uitsluitend worden deelgenomen indien men Moslim is. Het Djanazah gebed duurt enkele minuten en wordt in de meeste gevallen verricht door de Imam of een zoon van de overledene.
Volgens de Islam moet een overledene begraven worden in een individueel, eigen graf. Ook is het volgens de Islam verplicht om dit zo snel mogelijk te doen en het liefst binnen 24 uur. Volgens de Nederlandse wet mag een begrafenis echter niet binnen de 36 uur na overlijden plaatsvinden. Daarom wordt hiervoor speciaal toestemming gevraagd bij de Officier van Justitie. In Den Haag zijn er diverse moskeeën die op één of meerdere begraafplaatsen een stuk eigen grond tot hun beschikking hebben, uitsluitend toegankelijk voor het begraven van hun eigen leden. Indien men geen lid is van één van deze moskeeën kan er ook gebruik gemaakt worden van een algemeen stuk Islamitische grond dat door begraafplaatsen ter beschikking wordt gesteld. Dit aantal begraafplaatsen is echter wel beperkt in Den Haag.
Is een familielid of een dierbare onlangs komen te overlijden en moet u een uitvaart regelen volgens de Islam? Neem dan contact met ons op. Wij zijn te vinden op de Leyweg 65, 2545 CE Den Haag. U kunt ons ook altijd bereiken op info@mementomori-uitvaartzorg.nl of 070 - 4400333. Wilt u een afspraak maken of meer over onze uitvaartdiensten weten?
Ons kantoor is elke werkdag open van 8.45 tot 17.15 en telefonisch 24 uur bereikbaar voor melding van een sterfgeval.
( wij behoren aan Allah en tot Hem zal de wederkeer zijn )
Memento Mori
Uitvaartverzorging sinds 1880
Kantooradres:
Leyweg 65
2545 CE 's-Gravenhage
Openingstijden:
Tijdens werkdagen van
08.45 uur tot 17.15 uur
Bezoeken graag op afspraak
Bij overlijden dag en nacht bereikbaar
T: | 070 - 440 0333 |
F: | 070 - 404 3717 |
E: | info@mementomori-uitvaartzorg.nl |
Memento Mori verzorgt uw uitvaart in o.a:
Den Haag, Voorburg, Wassenaar,
Leiden en Pijnacker-Nootdorp.